Porto och Douro – upptäck Portugals vinregion

Porto och Douro är två välkända namn när det kommer till Portugals värld av viner. Härifrån kommer det berömda portvinet och en mängd bordsviner som har börjat röna internationell uppmärksamhet. Låt oss ta en närmare titt på denna spännande vinregion och dess rika historia, druvsorter, klimat och lagar.

Douro är en del av floden Dueros dalgång, som förändrar namn från Duero till Douro när den korsar gränsen från Spanien till Portugal. Regionen har fått sitt namn efter Dourofloden och är känd för sina portviner och bordsviner, som produceras med samma druvsorter.

DOP Duoro

DOP Douro är den appellation som används för bordsviner från regionen, och dessa viner har fått mycket uppmärksamhet internationellt. På 1980-talet började man producera bordsviner i större skala i Douro, och dessa är ofta relativt fylliga, sträva, smakrika och lagringsdugliga. Vinerna från Douro görs på enskilda druvor eller en blandning av upp till 30 olika druvsorter. Om vinmakaren använder andra druvsorter än de över 100 tillåtna, etiketteras vinet som Vinho Regional Duriense.

DOC Porto

Men det är i DOC Porto som det berömda portvinet produceras – med naturlig sötma. Portvinets historia börjar på 1670-talet, när England sökte ersättning för det franska vinet de inte kunde importera på grund av ett tullkrig mellan de två länderna. Druvorna plockas för hand i de branta lägena på sluttningar eller terrasser och forslas till vingården, kallad quinta, där de krossas genom traditionell fottrampning eller av mekaniska anordningar.

Tre distrikt

Douro har tre deldistrikt: Baixo Corgo, Cima Corgo och Douro Superior. Baixo Corgo är det svalaste, fuktigaste och bördigaste deldistriktet, och här produceras främst lättare portviner. Cima Corgo är hjärtat av portvinsproduktionen, och de flesta högkvalitativa viner kommer härifrån. Douro Superior är det största, plattaste, torraste och varmaste deldistriktet, beläget i dalens östra del nära den spanska gränsen.

Över 80%

Antalet druvsorter som är tillåtna för DOC Porto uppgår till minst 80, men kan vara över 90. För de röda portvinerna anses touriga nacional vara den främsta, medan tinta barroca, touriga franca, tinta roriz (tempranillo) och tinta cão också används. De gröna druvor som har högst anseende är malvasia fina, rabigato, gouveio (godello) och viosinho.

Inlandsklimatet

Klimatet i Douro är inlandsklimat med höga dagstemperaturer och mycket lite nederbörd på sommaren. Det är mycket varmt i de övre, ökenliknande östliga delarna av dalen, och klimatet blir successivt mildare och fuktigare längre ner mot havet. Staden Porto vid flodmynningen har ett idealiskt fuktigt atlantklimat för lagring av portvinerna.

Jordmånen

Jordmånen i Douro domineras av skiffer, som måste brytas upp till 1,5 meters djup för nyplanteringar. Längs floden odlas druvorna på sluttningar – ofta så branta att de måste terrasseras för att odling ska bli möjlig. Terrasserna är på sina håll mycket smala, men idag finns även lite bredare terrasser som kallas patamares. På mindre branta ställen planteras nu även vinstockarna i rader som går rakt uppför sluttningarna.

Portvinsproduktionen har ett komplicerat klassificeringssystem av vingårdarna. De klassificeras från A till F efter ett antal faktorer: bland annat geografiskt läge, jordmån, odlingarnas lutningsgrad samt altitud, mesoklimat, vinstockarnas ålder, druvsorter och avkastning.

Historia

Historiskt sett har vin odlats i Dourodalen i minst 2 000 år, som bevisats av fottrampnings-stenkar (lagares) som daterats till romersk tid. Portvinets ursprungsbeteckning sträcker sig tillbaka till 1700-talet, när gränserna för Douroregionen drogs upp och gav portvinet en av Europas första ursprungsbeteckningar. Det skedde år 1756 på initiativ av Portugals premiärminister, markisen av Pombal.

Största importör

Storbritannien var länge den största importören av de bättre portvinerna, medan Frankrike blev den största marknaden för enklare portvin, varav en stor del används till matlagning. Under slutet av 1990-talet seglade USA om Storbritannien som den största importören av vintage port.

Vinregionen Porto och Douro

Sammanfattningsvis är vinregionen Porto och Douro i Portugal en fascinerande plats för vinälskare att utforska. Regionens rika historia, unika druvsorter och varierade klimat och jordmån skapar en spännande blandning av portviner och bordsviner som fortsätter att imponera på internationella scener. Vill du läsa om flera vindistrikt i Portugal hittar du guiden här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *