Portugal fakta

Portugal är ett land som ligger i sydvästra Europa på den iberiska halvön. Landet har en rik historia som går tillbaka till romarrikets tid. Portugiserna är kända för sin varma gästfrihet och Portugal är ett alltmer populärt turistmål. Landets ekonomi bygger till stor del på tjänster och turism.

Snabba fakta om Portugal:

  • Huvudstad: Lissabon
  • Riktnummer: +351
  • Befolkning10,3 miljoner invånare (2021)
  • Språk: Portugiska
  • Valuta: Euro

Portugal är ett land som ligger i sydvästra Europa på den iberiska halvön

Portugal är ett land som ligger i sydvästra Europa på den iberiska halvön. Det gränsar till Spanien i norr och öster och till Atlanten i söder och väster. Portugal har ett medelhavsklimat med milda vintrar och varma, torra somrar. Landets landskap är varierat, med berg i norr, slätter i mitten och kuststräckor längs söder.

Portugals officiella språk är portugisiska, som talas av över 210 miljoner människor i hela världen

Portugals officiella språk är portugisiska, som talas av över 210 miljoner människor i världen. Portugisiskan är ett romanskt språk som utvecklats från latin och är det sjätte mest talade språket i världen. Portugisiska är också det officiella språket i Brasilien, som har den största befolkningen med portugisisktalande personer. Portugisiskan har haft ett betydande inflytande på andra språk, särskilt i Afrika och Asien. Många ord på indonesiska och malajiska kommer till exempel från portugisiskan. Det portugisiska språket har en rik historia som går tillbaka till 1100-talet, då det först talades i Portugal. Sedan dess har portugisiskan utvecklats avsevärt, men det är fortfarande ett av de mest talade språken i världen.

Portugals huvudstad är Lissabon och dess befolkning är drygt 2 miljoner människor

Lissabon är Portugals huvudstad, och med en befolkning på drygt 2 miljoner människor är det också landets största stad. Lissabon ligger på Portugals västkust och dess hamn är en av de mest trafikerade i Europa. Staden är känd för sin unika arkitektur, som innehåller både moriska och gotiska influenser. Lissabon är också hemvist för ett antal historiska platser, bland annat slottet Sao Jorge och Jeronimosklostret. På senare år har Lissabon blivit alltmer populärt som turistmål, och dess livliga nattliv och charmiga kaféer är bara några av anledningarna till detta. Med så mycket att se och göra är det inte konstigt att Lissabon är en av Portugals mest älskade städer.

Portugal har en rik historia och kultur som sträcker sig tillbaka till 900-talet f.Kr.

Portugal är ett land med en rik historia och kultur som går tillbaka till 900-talet före Kristus. Portugiserna har alltid varit stolta över sitt land och dess unika plats i världen. Portugal var den första nationen som upprättade ett globalt imperium, och dess kultur har formats av århundraden av exponering för olika folk och kulturer. Från morerna till spanjorerna har portugiserna alltid varit öppna för nya influenser, samtidigt som de har behållit sin egen tydliga identitet. Som ett resultat av detta är Portugal ett land med en rik historia och kultur som verkligen är unik.

Några av de mest populära turistattraktionerna i Portugal är tornet i Belem, Jeronimosklostret och Sintrapalatset

Portugal är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet ligger på den iberiska halvön och är känt för sin dramatiska kust, fantastiska arkitektur och utsökta mat. Portugal är också hemvist för några av de mest populära turistattraktionerna i Europa, bland annat tornet i Belem, Jeronimosklostret och Sintrapalatset. Tornet i Belem är ett av UNESCO:s världsarv och ett av de mest ikoniska landmärkena i Portugal. Det byggdes i början av 1500-talet och användes som garnisonsfort och blev senare en ceremoniell port. Jeronimos-klostret är ett annat UNESCO-världsarv och ett av de finaste exemplen på manuelinsk arkitektur. Det byggdes i början av 1500-talet för att hysa munkar och är nu en av Lissabons mest populära turistattraktioner. Sintrapalatset är ett vackert exempel på morisk arkitektur och ett av de mest besökta slotten i Portugal. Det ligger i staden Sintra, byggdes på 1400-talet och har sedan dess varit bebott av kungligheter. Om du letar efter ett verkligt oförglömligt semestermål är Portugal verkligen värt att överväga.

År 2017 rankades Portugal som det nionde bästa landet i världen att leva i enligt FN:s index för mänsklig utveckling

2017 var ett fantastiskt år för Portugal. Landet rankades inte bara som det nionde bästa stället att leva på i världen enligt FN:s index för mänsklig utveckling, utan det såg också en betydande ökning av turismen. Tack vare det milda klimatet, det vackra landskapet och det vänliga folket har Portugal blivit ett populärt resmål för resenärer från hela världen. Och med sin utmärkta infrastruktur och säkerhetsstatistik är det lätt att förstå varför. oavsett om du är ute efter en avkopplande strandsemester eller en spännande storstadssemester har Portugal något att erbjuda alla. Så varför inte ge det ett försök? Du kanske bara blir överraskad över hur mycket du tycker om det.

Fakta om Portugal

Portugal är ett vackert land i sydvästra Europa med en rik historia och kultur som går tillbaka till 900-talet f.Kr. Några av Portugals mest populära turistattraktioner är tornet i Belem, Jeronimosklostret och Sintrapalatset. Om du letar efter en plats att bo på som erbjuder hög livskvalitet är Portugal värt att överväga – det rankades som det nionde bästa landet i världen att bo i enligt FN:s index för mänsklig utveckling 2017.