Resa till Madeira

Madeira, en av Europas mest fascinerande och exotiska öar, ligger i Atlanten, ungefär 520 km från den marockanska kusten och 1000 km från Portugals fastland. Denna subtropiska ögrupp är en del av Portugal och består av Madeira, Porto Santo samt ett antal mindre öar. Med sitt behagliga klimat, enastående landskap, rika kultur och gastronomi är Madeira en perfekt destination för alla som älskar äventyr, natur och avkoppling.

Natursköna Madeira

Ön Madeira är känd för sin dramatiska kustlinje, frodiga grönska och vattenfall. En av de mest imponerande natursköna platserna är Cabo Girão, Europas högsta klippa som stiger över 580 meter över havet. Här kan du njuta av en hisnande panoramautsikt över Atlanten och de omgivande landskapen.

Förutom den imponerande kusten erbjuder Madeira ett nätverk av levadas, antika vattenkanaler som ursprungligen byggdes för att föra vatten från bergen till de bördiga jordbruksområdena. Dessa levadas har skapat en serie av vandringsleder som erbjuder några av de mest spektakulära vandringarna i Europa.

Gastronomi och kultur

Madeiras kulinariska traditioner är lika rika som dess natur och kultur. Här kan du njuta av lokal mat som espetada (grillspett med kött), bolo do caco (ett lokalt bröd) och den välkända madeirakakan, en sockerhaltig och kryddig kaka som passar utmärkt till kaffet. Madeiravinet är en annan stor attraktion, med sina distinkta smaker som varierar från torr till söt.

Öns huvudstad Funchal är en charmig stad med kullerstensgator, färgglada marknader och historiska kyrkor. Här kan du också besöka Madeira Botanical Garden, som hyser en fascinerande samling av över 2000 växtarter från hela världen.

Att göra på Madeira

Förutom att vandra längs levadorna och utforska Funchals historiska centrum, erbjuder Madeira en mängd andra aktiviteter för besökare. Du kan prova på kanot, mountainbike eller dykning. För dem som föredrar att koppla av, finns det vackra sandstränder på grannön Porto Santo, som enkelt nås med färja.

Madeira är också känt för sina festivaler och evenemang, som blommorfestivalen i april, vin- och gastronomifestivalen i september och nyårsfyrverkerierna som anses vara en av de bästa i världen.

Madeira som resmål

Madeira är en unik och förtrollande ö som lockar besökare med sin skönhet, kultur och äventyr. Oavsett om du vill uppleva den storslagna naturen, njuta av det rika kulturarvet eller koppla av på en sandstrand, så har Madeira något för alla. Med en perfekt blandning av tradition och modernitet erbjuder ön en oförglömlig upplevelse för både äventyrslystna resenärer och de som söker avkoppling. Det är inte utan anledning som Madeira kallas ”den flytande trädgården i Atlanten” – dess enastående skönhet och charm kommer att fängsla dig under din vistelse och locka dig att återvända igen och igen.